Fotograf Anders Hansson

Fotograf Anders Hansson

Om bloggen

Här kommer jag att skriva om mitt jobb och lite tankar om branschen. En stor del lär bli tankar och upplevelser från mitt frekventa resande.

Jalalabad Road

Oktober 2013Posted by andershansson.se Sun, October 27, 2013 01:03:41
Vaknade med ett ryck av att min sexmånaders dotter ryckte mig i skägget med båda händerna. Klockan var trots allt tjugo i tio lördag morgon så det var kanske tid att stiga upp. Från vardagsrummet hördes Scooby Doo på hög volym. Min son hävdade att jag visst sagt att de fick
titta på teve. Kanske det. Minns det inte. Var galet trött och mycket nöjd med att inte behöva stiga upp innan sju som vanligt. För två veckor sedan kom jag hem från reportageresa i Afghanistan. Sedan har jag hunnit med en kortis på Lampedusa. Det har varit ett intensivt resande i år. Mer om det i ett kommande inlägg. Detta tänkte jag skulle handla om Jalalabad Road.

Jalalabad Road går från Kabul till Jalalabad närmare den Pakistanska gränsen och är känd för att vara världens farligaste väg. Otaliga attentat har utförts mot militärkonvojer och bränsletransportfordon. Det sägs att självmordsbombare och kidnappare cirkulerar i väntan på bilar med utlänningar och att det är direkt dumt att färdas där i rusningstid med risk för att fastna i trafikköer och vara en "sittande anka". Men huvudskälet till ryktet är de många trafikolyckorna. Vägen är otroligt tungt trafikerad genom snäva bergspass. Vår fixare envisades precis som alla andra med att köra om i kurvor med resultatet att den smala tvåfiliga vägen förvandlades till trefilig stupandes ner i djupa raviner. Mitt i de värsta bergspassen fastnade vi i en bränslefordonskonvoj i fem kilometer i timmen. Framför och bakom konvojen körde polispickuper med maskerade poliser på flaket som med raketgevär på axlarna spejade upp längs bergväggarna. Vid sidan av vägen låg skälen till polisnärvaron. Utbrända lastbilsskelett som attackerats av Talibaner. Men framför allt är vägen otroligt vacker. Jag fotograferar ofta mycket från bilen, ofta med risigt resultat, men ibland får man till det så pass att det går att göra något av bilderna. För det mesta duger de dock mest som minnen. Här en serie bilder från Jalalabad Road.
  • Comments(0)//fotoblogg.andershansson.se/#post2