Fotograf Anders Hansson

HästfolkApril 2014

Posted by andershansson.se Sun, June 08, 2014 22:45:38

Äntligen har det blivit tid till lite jobb på hemmaplan. För ett tag sedan var gjorde jag några jobb för DN sporten. Bland annat besökte jag och Malin Fransson Peder Fredricson och Lisen Bratt på deras gård på Österlen. Riktigt kul var det och ganska bildmässigt.

Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog image

Drömmen om Sverige fortsätterApril 2014

Posted by andershansson.se Sat, April 19, 2014 10:10:52

De fyra första delarna i Niklas Orrenius och min reportageserie Drömmen om Sverige har nu publicerats. Del ett har jag lagt upp i ett tidigare inlägg.

Del 2 kommer här:

Blog imageBlog imageBlog image

Del tre:

Blog imageBlog image
Del fyra:

Blog imageBlog image

Dagens tidningApril 2014

Posted by andershansson.se Tue, April 15, 2014 17:49:19

Jag är i Donetskregionen i östra Ukraina och försöker bevaka oroligheterna här. Inte helt lätt, stora avstånd och att vara på rätt plats när saker händer är extremt svårt. Men men, igår blev det hyfsat, dvs i dagens tidning.

Blog imageBlog image

Ett galet flängandeApril 2014

Posted by andershansson.se Mon, April 14, 2014 18:22:24

Jag är ute på den flängigaste resa jag varit med om tror jag. I tisdags kväll flög jag till Bryssel och hyrde bil. Efter en hotellnatt körde jag norrut och jobbade hela dagen i norra Belgien och Frankrike. Jag körde sen till Paris där jag flög vidare till Donetsk i östra Ukraina via Moskva. En i princip sömnlös natt sitter alltid fint sådär i början på en resa. Två dagars jobb följde med DNs Rysslandskorre Ingmar Neveus och sen var det tänkt att jag skulle flyga hem. Men det kom nya bud. Nattåg till Kiev för att ansluta till Ewa Stenberg och Carl Bildts delegation och flyga till Odessa med honom där det blev jobb lördag och söndag. Där skulle jag egentligen ha åkt hem, men nixpix. Ny reporter. Erik Ohlsson, DNs Mellanösterkorre, landade på eftermiddagen och så flög vi vidare tillbaka till Donetsk där mer kaos utbrutit. Nu kan det nog verka som om jag gnäller, men det gör jag inte. Det är skitspännande, om än något utmattande, att få jobba såhär.

Mitt i detta drar Niklas Orrenius och min reportageserie "Drömmen om Sverige" igång i DN. Första publiceringen var igår med ett stort åttasidigt reportage från Bjärnum och Libanon. Fantastiskt att få möjlighet att göra reportage över så många sidor. Niklas har skrivit en oerhört stark text om två Syriska flyktingfamiljer, där några familjemedlemmer befinner sig på ett flyktingboende i Bjärnum i norra Skåne och resten är i Libanon och drömmer om att ansluta.

Så här såg det ut i tidningen

Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog image

Noshörningsrep utan noshörningarApril 2014

Posted by andershansson.se Tue, April 08, 2014 15:43:10

Och så lite mer Sydafrika.

Sara och jag gjorde ett reportage om kampen mot tjuvjakten på noshörningar i norra Sydafrika. I Asien är noshörningshorn dyrare än kokain och detta har resulterat i en vidirig tjuvjakt på noshörning i Afrikas nationalparker. I en av dem (jag låter det vara osagt vilken) har de i princip fått slut på tjuvjakten genom att utbilda och anställa Rangers som bor och patrullerar ute i bushen. Trots vår tid med dessa Rangers fick vi dessvärre inte se en enda noshörning. Liten besvikelse.

Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog image

Dags att flyga igenApril 2014

Posted by andershansson.se Tue, April 08, 2014 09:13:29

Ja herregud då var det dags igen. Jag som hade bestämt att jag skulle vara hemma hela april. Blir en ny liten tvådestinationsresa med start ikväll. Vart får jag berätta när det publiceras.

Hörde på radion att Sydafrika tappat platsen som Afrikas största ekonomi till Nigeria. Var i Sydafrika tillsammans med min vän och kollega Sara Assarsson i månadsskiftet januari/februari. Sara har bott och arbetat där tidigare och kan landet bra. För mig var det första gången och det var en resa som gav mersmak. Vi gjorde reportage om att det är 20 år sedan Apartheid upphörde. Typiskt knepigt bildmässigt pusseljobb. Allt och inget finns att fotografera. När jag reser i egen regi försöker jag i största möjliga mån att hålla mig till jobb som är intressanta bildmässigt och det är ofta inte sånt här. Man gör en massa nedslag och har inte tillräckligt med tid någonstans. Vi arbetade i en halvcirkel norr om Johannesburg upp till gränsen till Botswana och det mest intressanta var landsbygden och byarna. På många ställen är det som om tiden stått still. Jag tycker landet påminner mycket om södra USA, bebyggelsen är lik och bilanpassningen likaså. Sedan är människorna, vita som svarta vänliga och välkomnande. Och inte minst segregationen är lik.

Här kommer lite bilder från reportaget:

Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog image

Intensivt 2014 April 2014

Posted by andershansson.se Mon, April 07, 2014 15:14:58

De tre månader som gått har varit minst sagt intensiva. Bara i januari blev det fem resor: Libanon, Lampedusa, Kosovo, Egypten och Sydafrika. Sen har det fortsatt av bara farten: Bosnien, Libanon, Jordanien och Bulgarien. Så jag är lite trött, för att då inte tala om min familj. Det känns som en otrolig förmån att få jobba så här, men det kostar på.

Först treårsdagen av revolutionen som jobbmässigt var ytterst obehagligt. Det gick till skillnad från tidigare inte att röra sig i folkmassorna. Armén och polisen var tillbaka på gatorna och de gillar inte västerländska journalister och det gör inte deras anhängare heller. Gatan som går mellan Ramsestorget och Tahrirtorget blev skådeplats för en hel del sammandrabbningar. Polisen stormade fram i sina kravallfordon och gjorde vad de kunde för att köra på demonstranter. De vanliga huliganerna gick i skydd av de bepansrade bilarna och attackerade motdemonstranterna. Det gick helt enkelt inte att röra sig bland dem. Tur då att en av motorvägsbroarna går parallellt med gatan där kravallerna var. För första gången på länge blev det idel telebilder:

Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog image

Mer AfghanistanbilderApril 2014

Posted by andershansson.se Mon, April 07, 2014 11:54:50

Jag fyller på med lite fler Afghanistanbilder. Sitter i nuläget och arbetar med hela mitt Afghanistanmaterial och funderar på om jag ska försöka göra något med vardagslivsbilder från mina resor dit. Alla de där mellanbilderna som inte fått plats i reportagen men som har en historia att berätta ändå.

Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog image